14 de març del 2023

Festes del mes de febrer (02-1909)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Any V, núm.29, febrer de 1909, pp.178-183.

"Calendari Folk-lòric de la Comarca de Bages 
Mès de febrer
[...].
Carnestoltes. — [...].
[...].
Al diumenje de Carnestòltes en molts pòbles de la comarca, èntre ells Sallent, Súria, Artés, Navarcles y Sant Fruitós, se dona un dinar a la plassa, a quants pòbres de la població y de fòra d' ella hi comparèxen, consistent en un suculent arròs, carn, pa y vi, servintlo les famílies més distingides. Antigament a Manrèsa, en semblant dia, en nòm de la ciutat, els concellers repartien carn als pòbres.
[...].
14. —Sant Valentí, màrtirPatró del Pla de Bages. Festa Major a Navarcles. Se li dona culte en l'iglésia de Sant Miquèl y en la de la Sèu de Manrèsa. El còs de Sant Valentí fou venerat desde 'l sigle X a Sant Benèt de Bages, mès tard aná a parar a la parròquia de Sant Fruitós y avuy es a la de Navarcles. 
El cristall de Sant Valentí, que era abans a Sant Benèt de Bages y'l posseèx la família Bertràn, del Pònt de Cabrianes, de ond originàriament ja procedia, deslliura a les parteres. Se l' acostumava a portar al Palau reyal quan la reyna havia d'infantar, y després del naxement d' Alfòns XII, sa mare, Isabèl II, el feu enquadrar ricament d' òr y pedres fines.
[...]."