14 de març del 2023

Una excursió al puig de Sant Valentí (01-01-1909)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Any III, núm.26, novembre de 1908 (1 de gener de 1909), pàgines 129-130.

A la secció "Secció oficial":

"La escursió al Putj de Sant Valentí
A la hòra anunciada surtiren del local social, els companys en Joaquim Perera, Amat, Rubiralta, Gili, Lassalle, Canela, els cosins Armengòu, Jaumandreu, Trulls y Ubinyana, y's dirigiren pel camí de Vila d'òrdis, trencant per la torra del Matildo y atravessant el Ridor cap el Putj de Sant Valentí, a ond esperaven al «Centre Escursionista» 'ls bòns amics del «Foment Autonomista» de Navarcles, am-b-un grupu d'alumnes de la seva escòla catalana am-b-el seu mèstre 'n Joán Valldeperas.
En Mauro Muntaner els surtí a rèbre al atalayarls donantlos la benvinguda y feren cap el cim de Putj, a ond esperaven la visita del «Centre» tots els altres navarclins èntre 'ls quals hi havia un grupu de nòyes y dònes. 
Allí visitaren les runes d'aquèsta antiquíssima capella dedicada a n'aquèst Sant Bisbe, derrera l'absis hi ha un esberzerar a ond segons tradició fou trobat el còs de Sant Valentí, essent la senyal que era allí, 'l que florís a fòra de temps. 
Els senyors Amat, Perera y un jove de Navarcles tregueren diferentes fotografies, èntre elles un grupu de tots els que havien concorregut a n' aquèll llòc. 
No donèm detalls històrics d'aquèsta hermita, per quant el vicari de Navarcles Dr. Fortià Solá, Pbre., erudit escriptor, está acabant una monografia sobre les relíquies de Sant Valentí a Navarcles, en la qual hi anirà comprès tot lo referent a n' aquèsta capella. 
Els sòcis del «Centre» retornaren cap a n'aquèsta ciutat per Sant Fructuós essent ja vespre quan entraren a la ciutat. 
***
Es trobava al Putj de Sant Valentí el metje de Navarcles senyor San, el qual comunicá als consòcis de Manrèsa, que al Serrat de les Florètes, junt al còll dels Pixaders, sobre Sampedor, en el forat d' esploració als jaciments de carbó, s' hi estàn fent escavacions al objecte de descubrir unes antigues y primitives sepultures que s' hi trobaren al seu interior, les quals un còp fetes, es participarà al nòstre «Centre» pel seu eczamen y visita. 
M."