20 de març del 2023

La festa de Sant Valentí al monestir de Sant Benet de Bages (02-1926)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Any XXII, núm.97, febrer de 1926, pàgines 177-179. 

"RECULL DE DOCUMENTS COMARCALS 
Sant Benet de Bages 
XVIII
Febrer. — [...].
[...].
Dia 13, vigília de Sant Valentí, era dejuni. A les dues de la tarda es cantaven Vespres solemnes i a les quatre es resaven Maitines, cantant-se el Te-Deum. 
La colació (sopar de dejuni) es feia a la Cambra (departament de l'abadia on l'Abat reunia als monjos per certs actes íntims) i es donava sopa d'admetlles, amanida de verdura crua, bunyols de bròquil i per postres admetllons i confitura seca. 
Si la vigília s'esqueia en diumenge, dilluns o dimarts de Carnestoltes, es dejunava el dissabte abans, fent la colació en el refectori a l'igual que els altres dies de dejuni de l'any, i a la vigilia de Sant Valentí es sopava a la Cambra, donant un sopà extraordinari segons la dignitat dels hostes que hi anaven de fora.
Dia 14, festivitat de Sant Valentí. Era la festa major d'hivern de la parròquia i terme de Sant Benet, per tenir a Sant Valentí com a Patró especial d'aquella part del Pla de Bages. Així ho declaren diferents documents (1) [Navarcles — Notes històriques per F. Solà, Pvre., pàg. 99.] i Decrets de Visita dels Abats de Montserrat, dels quals n'extractem el de 1708, que diu: «Atenent la molta veneració que s'ha de tenir al gloriós Sant Valentí per ser especial Patró, manen es tingui encesa dia i nit la llàntia de la seva capella... i així mateix es celebri cada dilluns en la mateixa, una Missa... per ser en glòria de nostre Patró» (Llibre de Visites, pàg. 90, art. 3.). 
Al matí es donava xocolata a la Comunitat de monjos i a tots els hostes-convidats pel Monestir. 
Abans de la unió del Monestir de Bages amb el de Montserrat, l'Abat d'aquell lloc assistia i celebrava Abacialment en tots els actes religiosos d'aquesta festivitat, mes després de la unió, celebrava l'Ofici solemne el Guardià i religiosos francescans de Sampedor, n'obstant l'Abat tenia obligació d'assistir-hi per manament d'un Decret de Visita del 23 d'abril de l'any 1700 que diu «Nos el Mestre Fra Josep Ferrer, Abat del Reial Monestir de Montserrat, havent visitat el Monestir de Sant Benet de Bages manem, ..... que no celebrant el P. Abat el dia de Sant Valentí, assisteixi als Oficis Divins i sermó, amb la Comunitat del Convent» (Llibre de Visites, pàg. 79 art. 2). 
Des de l'any 1697, els PP. Francescans de Sampedor, «tenien de portar en la festivitat de Sant Valentí una cistella de fruita al Monestir de Bages, com a memòria i reconeixement d'haver-los condonat un camp, i els tersos, censos i amortització d'una casa que fou de Mossèn Josep Oliva, notari, per fundar el convent en la vila de Sampedor; de tot lo qual n'eren Srs. Alodials a mitges, el Monestir de Bages i el Sr. Bisbe de Vich» (Llibre de Visites, pàgina 41).
Immediatament de l'Ofici es feia professó solemne pel voltant del Monestir, portant les Relíquies de Sant Valentí guardades en una urna de plata (1) [Navarcles — Notes històriques per F. Solà, Pvre.] i colocada en un baiard que duien a coll persones respectables. 
Un Decret de Visita de l'any 1689 fa esment del baiard de la professó de Sant Valentí amb les següents paraules: «Havent vingut a nostre coneixement que en la sagristia hi ha un baiard gran que no serveix per res i altre de més perit i ric per portar en professó l'arca en que hi ha guardat el Cos de Sant Valentí, manem al P. Majordom que vengui el baiard gran i els diners que tregui de la venda, ho inverteixi per acabar de daurar l'altar. Fra Joan Ximenes, Abat de Montserrat» (Llibre de Visites, pàg. 65). 
La Comunitat dels monjos amb els convidats del Monestir dinaven a la Cambra, i se'ls servia els següents plats: sopa de peix, bròquil, peix amb pèsols, zorra bullida, bacallà guisat, peix fregit amb escarola, i per postres crema o metó, orellanes (tallades de préssec assecades) i pomes dels PP. Francescans de Sampedor, admetlles torrades, nissos, rosquilles o algunes pastes i traguet.
Es llegeix en el llibre de Visites d'aquell Monestir, que en el transcurs del temps s'havia fet un verdader abús amb els convidats en aquesta diada, en tant que en l'any 1700 el Visitador Fra Josep Benet, Abat de Montserrat, es vegé obligat a donar el següent Decret: «Havent considerat els molts gastos que ocasionen i han ocasionat a aquesta Casa els convits que es fan en la festa de Sant Valentí, amb perjudici del Monestir, manem al P. Abat i P. Majordom que evitin en l'esdevenir semblants gastos, podent en tal dia fer lo que s'acostuma en les festes solemnes de la nostra Religió, permetent solament donar dinar als religiosos de Sampedor que vénen a pagar el cens de la fruita. Així mateix manem al P. Majordom que no permeti que es vengui pa, vi i carn del Monestir en dit dia, sinó que sigui per arrendament i el seu valor, s'inverteixi per comprar llenya per a la cuineta dels monjos» (Llibre de Visites, pàg. 98).
[...].
JOSEP GUITART, PVRE."