21 de març del 2023

Una navarclina es va quedar sense llet (06-1928)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Any XXIV, núm.121, juny de 1928, pàgines 197-200.

"Folklore Comarcal 
III 
SUPERSTICIONS
D'algunes dones supersticioses s'ha pogut comprovar que han usat una de les següents pràctiques per afavorir la vinguda i augment de la llet.
[...].
Ja que s'han ressenyat algunes supersticions referents a la lactància, no serà per demés transcriure algunes creències prou generalitzades entre el poble supersticiós, les quals recomanen a les dones que lacten que no cremin llenya de figuera, ni mengin figues perquè el fum i la fortor d'una i altres fan recular la llet.
Hem sentit a contar diferents casos que en general venen a ésser la repetició d'un mateix amb diferentes frases i que de tots ells el més interessants són els següents: 
Una dona de Navarcles que havia estat masovera d'una masia de Talamanca ens explicà que quan criava el seu fill gran, el propietari de la masia hi va fer una visita, i aquella en obsequi al seu amo anà a cullir figues de coll de dama. A la mateixa nit va notar que la llet l'hi havia minvat i el dia següent es trobà faltada totalment del nodriment per al seu fill, de manera que es veié obligada a portar la criatura a mamar a una veïna la qual li va ensenyar unes pràctiques i oracions que li feren retornar la llet. [...].
[...].
J.G."