21 de març del 2023

La Geografia de Navarcles, d'A. Solervicenç (03-1930)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Any XXVI, núm.136, març de 1930, pàgines 18-20.

A la secció "Geografia comarcana"

"NAVARCLES 
Aquest poble no és ric de dades històriques, ni de superbs edificis, ni tampoc d'homes il·lustres, però té un caire tan joliu i alegroi, a prop de rius, boscúries i fontetes, que pocs pobles hi ha a la Comarca de Bages que l'igualin. 
Està situat Navarcles a 41º 53,10" de latitud Nord, i 2º 38,52" de longitud Est amb relació al meridià de Greenwich, i a 230 metres d'elevació damunt el nivell de la mar. Té per límits: al Nord, el poble de Calders, al Sud, Talamanca, a l'Est, Vila de Cavalls, i a l'Oest, Sant Fruitós de Bages. Es troba a la part inferior d'una vall de serralades i prop de la confluència del riu Calders amb el Llobregat, i aquesta posició entre rius i serralades de verdejanta boscúria, li donen un caire bonic i afalagador.
Data aquest poble de l'any 800, temps de la Marca Hispànica, essent súbdit aleshores de França per trobar-se a l'altra banda del Llobregat, que delimitava el terme, creixent després amb la fundació del Monestir de Sant Benet, sota la protecció del qual va posar-se. 
Navarcles està constituït per 420 edificis, distribuïts en 14 carrers, un raval i tres places, amb un cens de més de 2.000 habitants. Té una església parroquial dedicada a Santa Maria i servida per un rector i dos vicaris. L'Ajuntament està compost per alcalde i deu regidors, secretari en propietat i dos agutzils. Jutge de pau, secretari i agutzil. Per a l'ensenyament té dos col·legis particulars de nois i un de Nacional, un col·legi particular de noies dirigit per Germanes Dominiques i altre de Nacional. 
Té una Societat Coral, dues de polítiques, una d'esbarjo, una agrícola, dues fondes, tres cinemes, tres sales de ball, dos metges, una farmàcia, telèfon, fluit elèctric i servei d'autòmnibus directes de Manresa i Talamanca, els quals fan el servei de Correus. 
Dista de Manresa, cap de partit judicial, 8 quilòmetres així com també d'Artés, Sampedor i Pont de Vilumara; 3 quilòmetres de Sant Fruitós i Pont de Cabrianes, i un quilòmetre de la fàbrica i Monestir de Sant Benet, que si bé no són dintre el seu terme, eclesiàsticament hi perteneixen. 
Es comunica amb els altres pobles amb dos ponts damunt el Llobregat un de cinc arcades, construït l'any 1798, i l'altre que és de recent construcció. Damunt el riu Calders hi ha altre pont en el qual hi passa la carretera que va a Terrassa i Barcelona, travessant el poble. 
Té algunes petites indústries, però la principal és la del cotó que posseeix dintre el seu terme 8 fàbriques de filats i teixits en les quals treballen més de 1.000 obrers. 
És centre comercial de totes aquestes fàbriques i dels pobles de Talamanca i Rocafort, i té una plaça en la qual els veïns dels pobles de la rodalia hi porten a vendre verdures, fruites i llegums. Té unes 5 hectàries de regadiu que amb les aigües degudament aprofitades i ben conduïdes es podria triplicar sense necessitat de cap força motriu per tal d'enlairar-les. 
Tota la part del Nord del poble està plena de fonts d'aigua tresca i cristal·lina. En menys d'un quilòmetre d'extensió hi ha la del Sobreixidor, que alimenta les fonts públiques del poble i un canó continu que raja entre la sombra de plàtans, acàcies i noguers que són la delícia dels navarclins en les xafogoses vesprades d'estiu. Vénen després la font de la Mina, la font Vella, la de Santa Margarida i la de la Cura, gairebé medicinal. A 3 quilòmetres, entremig de boscúries i catifes de verdor, tenim la de Solervicens, la del Boix, la font Fresca, la de l'Escletxa i la medicinal dels Borjons. A 5 quilòmetres la fantàstica de Les Tàpies i la font del Colomer. 
Malgrat de tantes fonts que arreu crien ombrívoles pollancredes, i estan rodejades d'alzines, roures i pins, amb catifes verdejants de fresquivola herva on el rossinyol entona ses melodies, i per on corren rierols d'aigua cristal·lina per emmirellar-se, tot resta secret, no s'ha fet ni una engruna de propaganda d'aquestes belleses naturals per tal d'atraure qualque colònia escolar i els estiuejants, que per cert han estat ben pocs els que han vingut a gaudir-les. 
Jo no sé si és degut al destí el que resti oblidada ma terra nadiua o a les bandositats locals que han fet que els administradors dels cabals públics s'hagin preocupat més de fer-se la traveta els uns als altres, que no pas de posar en condicions confortables i atraients aquests dons amb què Déu l'ha afavorida. Tant de bo que d'aquí en avant hi hagués esmena. 
A. SOLERVICENS"