20 de març del 2023

Més dades sobre la relació entre Sant Benet de Bages i Navarcles (03-1923)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Any XIX, núm.80, març de 1923, pàgines 377-379.

"RECULL DE DOCUMENTS COMARCALS 
Sant Benet de Bages
XI 
ENFERMER— Aquest càrrec era un dels primitius i que no podia faltar en cap convent de la Religió Benedictina, puix ve manat en les seves Regles i Constitucions. Tenia a son cuidado l'assistència i aussili dels malalts, i per atendre les seves necessitats percibia diferents censos i rendes.
[...].
Per l' assistència facultativa dels malalts, el Monastir nomenava y tenia aconductats un o dos metges, altres tants cirurgians i un enfermer, aixís ho declaren els següents documents: 
«N. P. Abat proposà al Concell, que aquest Monastir trovantse sens metge aconductat per mort del que ho era de Navarcles, en son lloc y ab la mateixa conducta s'elegís al Dr. Antoni Solà, y habent semblat al Concell que el subjecte elegit tenia les circumstancies de metge acreditat, s'aceptava per metge del Monastir» (Llibre II del Concell, plana 86). 
«El Rnt. P. Abat proposà al Concell, que perque'ls Monjos fossin millor assistits en les seves enfermetats, s'aconductés altre metge, perque tenia anotat que'l que tenien aconductat no frequentava les visites, ni podia ferho per l' extens del seu partit y distancia de la seva habitació, y axis si no trobaven inconvenient nomenaria per metge ordinari de la Casa, juntament ab el que hi habia, al Dr. Manel Gost metge de Navarcles, a lo qual unanimament convingueren tots els del Concell» (Llibre II del Concell, plana 102).
[...].
Josep Guitart, Pvre."