20 de març del 2023

Més dades sobre la relació entre Sant Benet de Bages i Navarcles (06-1921)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Any XVII, núm.77, gener-juny de 1921, pàgines 325-330.

"RECULL DE DOCUMENTS COMARCLAS
Sant Benet de Bages
[...].
IX
Ademés dels càrrecs avant apuntats, també n'hi havia d'altres que per l'objecte a que eren destinats, convé fer-ne esment. Aquests eren:
Almoiner — Recullia, administrava i distribuia les almoines taxades pel Monastir i les adventícies procedents dels fidels. Cobrava censos d'alguns llocs i tenia part en les rendes generals del Monastir.
Entre les almoines taxades n'hi havia «sis vulgarment anomenades generals que'l Monastir acostumava fer en els dies de Nadal, Pasqües de Resurrecció y Esperit Sant, Dijous Sant, Corpus y Tots Sants». Mes com se cometien «abusos intolerables», en el any 1766 «se suprimiren les dites almoines generals... y se sustituiren ab l'Obra pia de casar anyalment dos noyes pobres de les Baronies d'aquell Monastir, donant a cada una, el dot de trenta lliures barceloneses» (Llibre II del Consell, planes 34 i 85). 
En el any 1786 «habenthi molta epidemia d'emfermetats y necessitats en els pobles de Navarcles y S. Fructuós..... el Consell (del Monastir de Sant Benet) determinà invertir en socorro dels predits pobles, els dots de les pobres doncelles, solsament mentres durés les dites necessitats.» (Llibre II, planes 86 i 87).
[...].
Josep Guitart, Pvre."