17 de març del 2023

Un estudi geològic (09-1912)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Any VIII, núm.57, setembre-octubre de 1912, pàgines 273-278.

"SOBRE GEA COMARCAL
[...].
Per últim, el Dr. Jaume Almera, Pvre., y D. Lluís Marian Vidal, en un informe sobre algunes aygues de Navarcles y Sallent, s' espresen de la següent manera: 
«Aguas de Navarcles. Brotan entre capas de maciñas de formación nummulítica, tan desarrollada en esta parte de Cataluña. Las condiciones del caudal subterraneo, donde hay una instalación a la orilla del rio Llobregat en el pueblo de Sallent; son las mismas del de La Corvatera, circula por unos aluviones recubiertos por la arena, descansando sobre la maza impermeable de la misma formación oligocena, que constituye toda esta comarca.»
[...].
Tota la estensió de terrer que forma nòstra comarca, pertany a la era terciaria, comprenent sòlsament els dos períodes eocènic y oligocènic dels autors modèrns.
[...].
Aquèst període eocènic, es tròba ben representat en els termes municipals de Calders, Castellgalí, Castellbell, Manrèsa, Marganell, Monistrol de Montserrat, Navarcles, Rocafort, Sant Vicents de Castellèt, Talamanca y Vilar.
[...].
Immediatament que s'ha passat el pònt sobre'l Llobregat, en la carretera de Mantèsa a Vich, en el terme de Calders pròp de Navarcles, se pòd vèure al descobèrt el terrèny nummulític, per una sèrie de capes formades per ròca nummulítica fracmentada, èntre les quals se hi tròba gran abundancia de Nática Schemelidiana, Micraster Brongniarti, Spatangus ambulacrum, etz. Lo metex en casi tot el terme de Talamanca y Calders.
[...].
De tot lo dit en resulta, que'l terrer de la Comarca de Bages, bax el punt de vista geològic, pertany, en conjunt, als dos períodes eocènic y oligocènic, de la era terciaria. 
Josep Guitart, pvre. 
Manrèsa, 28 octubre 1912."