17 de març del 2023

Una altra notícia del segle XVI (05-1912)

Butlletí del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Any VIII, núm.55, maig-juny 1912, pàgina 254.

A la secció "Gacetilles curioses recullides per en Joaquim Sarret y Arbós", una notícia del segle XVI sobre els balls i aplecs en el context de la disputa jurisdiccional entre Sant Benet de Bages i el Veguer de Manresa:

"1594. 4 juny.—Pere Millet llicenciat en lleys assessor ordinari de la Curia del Veguer de Manresa, ha presentat la suplica seguent: 
Magnifich Sr. Veguer de Manresa y Bages. 
Certa cosa es que dels aplechs ajustaments e unions se fan per los poblats lloch y termens sens llicencia dels officials son y acostumen de esser molt danyosos a les republicas y regnes y de aquí se segueixen moltes conventiculas y monipolis de acuytaments ques fan ab motius de Confraries y altrament y axí ho mostra clarament la experiencia y per tant com sia vingut novament a noticia del procurador fiscal de la regia Cort aquestos dies passats es asaber lo segon diumenge de maig prop passat ab nom y motiu de esser quatres de la confraria del Roser de la esglesia del monestir de Sant Benet de Bages vegueria de Manresa no han dubtat en Pere Oliveres pages hereu del Mas Oliveres del terme de la Vall dels horts y Miquel Janeres del terme de Talamancha de llogar juglas y fer ballades y dar ocasio de ferse gran ajustament de molta gent hont hi havia gran concurs de gent armada de archabussos pedrenyals en la plassa de dit monestir de Sant Benet de Bages lo que ses fet per dits quatres sens llicencia de v. m. senyor Veguer y com no se acostumen de fer ballades ni semblants aplechs en dita plassa ni tampoch en les plassas de Navarcles Vall dels horts Sant Fructuos y Sant Martí de Torroella ni altres plassas de la present Vegueria sens llicencia de v. m. per ço dit procurador fiscal suplique a v. m. sia servit de dites coses rebrer informacio y aquella rebuda se servesque ab penes legals als quatres, musichs y altres se trobaran culpables punir y castigar pera que a ells cedesque en pena y a altres en exemple y perque mes clarament conste tenir v. m. la jurisdiccio mer y mixto impèri en dits termens exhibeix dit procurador fiscal una sentencia o provisio real feta en la real audiencia del present Principat en la causa se aportava y aporta en dita real audiencia entre lo molt Rvnt. Abat de Sant Benet de Bages agent de una part contra lo Sr. Veguer de Manresa y Bages consellers consell y universitat de la present ciutat de part altra y axí matex exhibeix una requesta per los magnifichs consellers y consell de la present ciutat o son sindich a v. m. presentada pera que sian cosides o insertades."